PPN

  /  Anunțuri   /  Felicitare cu ocazia sărbatorii Naționale Limba Noastră! Discursul integral Președintelui Vladimir Dachi.

Felicitare cu ocazia sărbatorii Naționale Limba Noastră! Discursul integral Președintelui Vladimir Dachi.

Vladimir Dachi adresează tuturor cetățenilor o sinceră felicitare cu ocazia sărbatorii Naționale Limba Noastră.

Eu vorbesc limba moldovenească! Atunci când Alexei Mateevici a creat celebra sa lucrare, poezia „Limba Noastră”, versurile căreia stau la baza imnului țării, a scris despre limba noastră – limba moldovenească. Nu întâmlător poezia a văzut lumina tiparului în anul 1917 în ziarul „Cuvânt Moldovenesc”. S-ar putea să mă contraziceți și să susțineți că în acea perioadă, în spațiul nostru, domneau alte timpuri influențate de Imperiul Rus. Probabil, veți avea dreptate, însă acelea au fost vremuri de aur ale multor marilor poeți și scriitori moldoveni.

Astăzi, mai mult ca oricând, graiul lăsat de strămoși ne poate împuternici și întări statul nostru. Acum, Republica Moldova este mai slăbită și mai neputincioasă ca niciodată. Noi suntem cei care o putem ridica de la pământ. Am obosit cu toții să avem dileme și discuții contradictorii, astfel încât, unii dintre noi nu știu cum se numește limba pe care o vorbesc.

Mă adresez demnitarilor cu inalte funcții în stat să respecte legea Supremă , în articolul 13 din Constituție, este alb pe negru stipulat ca limba moldovenească este limba de stat. Atunci când denumirea limbii pe care o rostim e identificată cu numele țării, și nimeni acest fapt nu-l pune sub semnul întrebarii, doar atunci putem deveni un popor unit. 

Astăzi, 31 august, de Ziua Națională a Limbii Noastre, din tot sufletul îmi doresc ca limba moldoveneasca să devină un simbol național, care să ne unească pentru un singur scop să trăim într-o țară liberă și prosperă.  

Independența țării am mai pierdut-o, de fie care dată apoi am recâștigat-o. În ultimii 30 de ani, suntem deprinși să fim lipsiți de multe, am fost martorii fărădelegilor și furturilor săvârșite de demnitarii care veneau să ne slujească. Însă, unicul lucru de care nu ne va putea priva nimeni, niciodată este Limba Noastră. Ea ne definește ca neam și ne slujește ca un scut de apărare. Moldoveni, ruși, găgăuzi, ucraineni, toți cei care sunt cetățeni adevărați ai Moldovei, vă felicit pe toți cu ocazia uneia dintre cele mai importante sărbători naționale pe care le avem – Ziua Limbii Noastre!

Felecitărilor se alătura toata echipa Partidului Politic NOI.